0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

(ανάλυση των ποσοστών των κομμάτων στις εκλογές του 2019 στις περιοχές της Εκάλης, του Ψυχικού, της Βουλιαγμένης, της Βούλας, αλλά και αντιστρόφως των φτωχότερων περιοχών της χώρας. Τα στοιχεία και τα ποσοστά προέρχονται από το site του Υπουργείου Εσωτερικών. Στατιστικά δεδομένα και πίνακες από τις βουλευτικές εκλογές του 2019).

 

Ένας αρκετά διαδεδομένος μύθος στην Ελλάδα είναι ο μύθος περί πλουσίων και αριστεράς. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν πλούσιοι αριστεροί ή άνθρωποι που κληρονόμησαν πλούτη και κατανόησαν ότι απλά ήταν ΤΥΧΕΡΟΙ στη ζωή τους που γεννήθηκαν σε συγκεκριμένο τόπο, σε συγκεκριμένο χώρο και από συγκεκριμένη ευκατάστατη οικογένεια και αποφασίζουν να ψηφίσουν αριστερά. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί (πχ Γκέιτς, Μπάφετ κτλ που στις ΗΠΑ συντάσσονται με τους Δημοκρατικούς), αλλά δεν είναι η πλειοψηφία.

Ποσοστό πλουσίων που ψηφίζουν αριστερά ή «αριστερά» (γιατί στις ΗΠΑ πχ θεωρείται «αναρχικό» μέτρο η δωρεάν περίθαλψη, κάτι που στη Δυτική Ευρώπη είναι δεδομένο, ακόμη και για δεξιά, χριστιανοδημοκρατικά κόμματα) εντοπίζει κανείς στους ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΥΣ και όχι τόσο στους κληρονόμους, στην «παλαιά αριστοκρατία» του πλούτου δηλαδή. Η «παλαιά αριστοκρατία του πλούτου» δεν ψηφίζει σχεδόν ποτέ αριστερά κόμματα. Υπάρχουν και εδώ οι εξαιρέσεις, αλλά είναι πολύ λιγότερες.

Ας δούμε λοιπόν τί ψηφίζουν οι πραγματικά πλούσιοι στην Ελλάδα.

Αρχικά ας δούμε που κατοικούν και εν συνεχεία ας δούμε τι πραγματικά ψηφίζουν. Στοιχεία και δεδομένα ΜΟΝΟ.

 

 

 

 

Το Παλαιό Ψυχικό είχε με διαφορά τους πλουσιότερους Έλληνες, με την Εκάλη, το Κολωνάκι, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Βουλιαγμένη, Βούλα κτλ. να ακολουθούν.

Να λάβετε υπόψη σας φυσικά ότι το άρθρο είναι λίγο παλιό, αλλά δεν εντοπίζει κανείς διαδικτυακά εύκολα νέα στοιχεία ανά δήμο (ανά νομό είναι πιο εύκολο) και άλλωστε θεωρώ ότι δεν άλλαξε κάτι δραματικά.

Ας δούμε λοιπόν τί ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

Παλαιό Ψυχικό. Η περιοχή με τους πλουσιότερους Έλληνες με διαφορά.

 

 

 

Το ποσοστό της ΝΔ στο Παλαιό Ψυχικό ανήλθε το 2019 στο εκπληκτικό 76% ενώ του Συριζα στο 10%. Το ποσοστό του Συριζα ή και του ΜΕΡΑ25 πιθανόν να προέρχεται από παιδιά πλουσίων οικογενειών που απλά «επαναστατούν» κόντρα στους γονείς τους έχοντας κατανοήσει την δική τους τύχη να γεννηθούν σε πλούσιες οικογένειες και την «ατυχία» του λοιπού 99% των συμπολιτών τους. Ίσως να πρόκειται και για γηραιότερους ανθρώπους χαμηλότερων εισοδημάτων. Το ποσοστό της ΝΔ πάντως βρίσκεται στο υπερπέραν και μάλιστα είναι και αυξημένο έναντι του 2015.

Ταυτόχρονα αν δείτε πάνω-πάνω, η συμμετοχή ανήλθε σε 67% (7.028 έναντι 10.484 εγγεγραμμένων) ενώ σε εθνικό επίπεδο η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μόνο 57,91%. Με απλά λόγια, ΔΕΝ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ. Πήγαν και ψήφισαν μαζικά .

Ας δούμε και άλλες περιοχές

 

 

 

 

Στην Εκάλη η ΝΔ πέτυχε το διαστημικό ποσοστό του 84,24% ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ τα κοντέρ. Ταυτόχρονα η συμμετοχή ανήλθε στο 73,95% !!!

Ας δούμε και άλλες περιοχές όμως:

 

 

 

 

 

 

Η ΝΔ έλαβε 68,8% σε Βουλιαγμένη, 64% σε Βούλα και 62% περίπου σε Πανόραμα Θεσσαλονίκης (η αντίστοιχη «ακριβή» περιοχή της Θεσσαλονίκης).

Ταυτόχρονα τα ποσοστά συμμετοχής στις ανωτέρω περιοχές ανέρχονταν 70%, δηλαδή περίπου 19% παραπάνω από ότι σε εθνικό επίπεδο (57% vs 70%. Για να μην αναρωτηθεί κανείς, η διαφορά μεταξύ ποσοστού 57% και 70% σημαίνει ότι στις πλούσιες περιοχές η συμμετοχή ήταν αυξημένη κατά +19% σε σχέση με τη λοιπή χώρα).

Τα ποσοστά της ΝΔ στις περιοχές όπου ζουν πιο ευκατάστατοι πολίτες (ιδιαίτερα σε Εκάλη με το διαστημικό 84,2% ή σε Παλαιό Ψυχικό, δηλαδή στις 2 ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ και ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ, όχι μόνο με το «μάτι», πιο «ευκατάστατες» περιοχές στην Ελλάδα) είναι πολύ υψηλά.

Επιστρέφοντας στην ανάλυση, είδαμε ότι δεν υπάρχει περιοχή που ανήκει στις «ευκατάστατες» περιοχές της χώρας ή στις περιοχές που ζουν οι πιο ευκατάστατοι πολίτες και να μην ψηφίζει ΝΔ με ποσοστά 65-80%. Στις πλουσιότερες μάλιστα από αυτές (Ψυχικό, Εκάλη) τα ποσοστά αγγίζουν διαστημικά επίπεδα.

Εδώ παρέθεσα τις σημαντικότερες περιοχές που ανέφερε και το άρθρο με βάση δεδομένα του υπουργείου (πχ το Κολωνάκι δεν το βρήκα ξεχωριστά).

Θα πει κάποιος «κακοπροαίρετος»:

«Ωραία και που είναι ο Χολαργός, η Γλυφάδα, τα Βριλήσσια κτλ?»

Δεν τα παραθέτω αναλυτικά γιατί 1) δεν ανήκουν οι κάτοικοί τους στην ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ «ανώτερη» τάξη, δηλαδή στους πραγματικά πλουσίους (οι περισσότεροι ανήκουν στη μεσαία τάξη, ασχέτως αν νομίζουν οι ίδιοι ότι ανήκουν στην ανώτερη), 2) στις συγκεκριμένες περιοχές κατοικούν και άνθρωποι φτωχότερων στρωμάτων που απλά κληρονόμησαν κάποια περιουσία γιατί πχ τα Βριλήσσια δεν ήταν πάντα περιοχή σχετικά «υψηλών» τιμών για τη γη (βασικά πριν 40 χρόνια ήταν προαστικές περιοχές) και 3) εκεί κατοικούν και αρκετοί μεσοαστοί δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι πρώην ΔΕΚΟ, υπάλληλοι πολυεθνικών που «θολώνουν» την ψήφο, καθώς δεν ανήκουν και αυτοί στην «ανώτερη» τάξη.

Όμως και πάλι τα ποσοστά της ΝΔ είναι ιδιαιτέρως υψηλά (50%), δεν φθάνουν όμως το 75-85% όπως στις κατεξοχήν «ευκατάστατες» περιοχές της Ελλάδας.

Τί όμως συμβαίνει σε σχετικά φτωχές περιοχές της χώρας? Λαμβάνει ο Συριζα αντίστοιχα ποσοστά  όπως η ΝΔ στις πλούσιες περιοχές δηλαδή 65% και άνω?

Σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο της Καθημερινής, οι περισσότερες φτωχές περιοχές της χώρας εντοπίζονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Οι απολύτως φτωχότερες περιοχές όμως συνήθως είναι ακριτικές περιοχές (Λειψοί ή περιοχή των Ιωαννίνων) και μια σύγκριση με αυτές τις περιοχές θα μπορούσε να ειπωθεί ότι θα ήταν «άδικη», γιατί μπορεί εκεί να ψηφίζουν ΝΔ με στόχο να προστατέψει καλύτερα τις περιοχές τους ως «δεξιό κόμμα» η τελευταία (υπόθεση εργασίας).. Οπότε ας δούμε το νομό Αιτωλοακαρνανίας με τους δήμους του και μετά συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής που ανήκουν στις φτωχότερες για να εξετάσουμε αν ψήφισαν πχ Συριζα κατά 75-85% όπως οι πλουσιότερες περιοχές της χώρας ψήφισαν ΝΔ. Είχαμε λοιπόν τα εξής:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνολικά στο νομό με τα ΑΦΜ με τους «φτωχότερους» πολίτες, η ΝΔ κέρδισε ΑΝΕΤΑ την εκλογική μάχη (41% περίπου έναντι 34% του Συριζα), ενώ δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑΣ δήμος που ο Συριζα να κέρδισε !!! Ταυτόχρονα η συμμετοχή ήταν αρκετά χαμηλή (56%) γιατί αρκετοί μπορεί να είναι ετεροδημότες και να μην προσήλθαν στις κάλπες ή ως εργαζόμενοι (οι εκλογές έγιναν και στο μέσο του καλοκαιριού) να μην είχαν τη δυνατότητα να φύγουν και να επιστρέψουν.

Δείτε τη διαφορά μεταξύ Εκάλης, Παλαιού Ψυχικού, Βουλιαγμένης κτλ και των φτωχότερων τμημάτων της χώρας ! ΜΟΝΟΚΟΥΚΙ και ΤΕΡΑΣΤΙΑ συμμετοχή οι μεν, διασπαρμένη ψήφος και χαμηλή συμμετοχή οι δε!

Ας εξετάσουμε όμως και ορισμένες περιοχές της Αττικής και δη στα δυτικά: