0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Το προφίλ των ψηφοφόρων των 2 παρατάξεων στις ΗΠΑ (Ρεπουμπλικανων και Δημοκρατικών) είναι συγκεκριμένο, όμως δεν υπάρχουν άρθρα στην Ελλάδα που να αναλύουν με δεδομένα και στοιχεία το πώς ακριβώς ψηφίζει ο μέσος πολίτης των ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα κάνουμε στο παρόν άρθρο με πίνακες, αριθμούς και ακλόνητα στοιχεία από έρευνες και μελέτες. Ο Donald Trump, παρά τα λάθη και τις παλινωδίες του στην αντιμετώπιση του κορωνοιού, διατηρεί μια δημοτικότητα περί το 40% μεταξύ των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ. Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων στις ΗΠΑ που οτιδήποτε και αν κάνει ο τρέχον πρόεδρος, οτιδήποτε και αν πει, δεν πρόκειται να ψηφίσει ΠΟΤΕ κάτι διαφορετικό.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό ? Ποια είναι τα δημογραφικά δεδομένα των ψηφοφόρων της κάθε παράταξης ?

Τα ανωτέρω ερωτήματα θα απαντηθούν εν μέρει στο τρέχον άρθρο και εν μέρει σε μια μελλοντική, ξεχωριστή σειρά άρθρων.

Ας δούμε όμως το προφίλ των ψηφοφόρων του Τραμπ στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία προέρχονται από επίσημη μελέτη του Pew Research Center, η οποία καίτοι παλιά (βασισμένη στις εκλογές του 2016), είναι μια εξόχως έγκυρη έρευνα και βασίζεται σε απτά, «χειροπιαστά» στοιχεία, ενώ πρόσφατες μελέτες (εντός του 2020) ίσως επηρεάζονται από την κρίση λόγω του κορωνοιού. Ταυτόχρονα θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία από έρευνα του Voter Study Group (από το 2017) που παρέχουν επιπλέον στοιχεία, αρκετά από τα οποία είναι άκρως ενδιαφέροντα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

 

https://www.pewresearch.org/politics/2018/08/09/an-examination-of-the-2016-electorate-based-on-validated-voters/

https://www.voterstudygroup.org/publication/story-of-trumps-appeal

 

 

 

 

 

 

Μόνο από τον ανωτέρω πίνακα μπορούμε ήδη να διακρίνουμε ποιο ήταν (και παραμένει εν πολλοίς) το προφίλ των ψηφοφόρων του Τραμπ στις εκλογές του 2016 έναντι της Χίλαρυ Κλίντον.

Ο Τραμπ κέρδισε το 52% των αντρών ψηφοφόρων έναντι 41% της Κλίντον, ενώ μεταξύ των γυναικών συγκέντρωσε το 39% έναντι 54% της Κλίντον.

Ταυτόχρονα κέρδισε το 54% των ψήφων των λευκών ψηφοφόρων έναντι 39% της Κλίντον και έχασε με 91%-6% μεταξύ των μαύρων και 66%-28% μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων από την Κλίντον.

Όσον αφορά την ηλικιακή διάρθρωση, ο Τραμπ σάρωσε στις ηλικίες 65+, πήγε καλύτερα της Χίλαρυ στις ηλικίες 50-64, αλλά έχασε στις μικρότερες ηλικίες και μάλιστα στις ηλικίες 18 έως 29 ετών έχασε με 58% έναντι 28%. Απλά οι μικρότερες ηλικίες αποτελούσαν μικρότερο ποσοστό των ψηφοφόρων και δεν μπορούσαν να ισορροπήσουν το ποσοστό των μεγαλύτερων ηλικιών στο σώμα των ψηφοφόρων και φυσικά ΔΕΝ ψηφίζουν κιόλας τόσο μαζικά όσο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (πολλοί νέοι απλά δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν, αδιαφορούν ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ΚΑΙ δεν χάνουν ψήφο ΚΑΙ ψηφίζουν πάντα 1 συγκεκριμένο κόμμα ή υποψήφιο. Αυτό παρατηρούμε ότι συμβαίνει σε εκλογικές αναμετρήσεις σε όλες τις χώρες).

Στους λευκούς άντρες ο Τραμπ σάρωσε με 62% έναντι 32% της Κλίντον και ιδιαίτερα στους λευκούς (άντρες+γυναίκες?) χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο όπου σάρωσε και πάλι με τη διαστημική διαφορά 64% έναντι 28% της Κλίντον.

Από τα ανωτέρω γίνεται φανερό ότι ο μέσος ψηφοφόρος του Τραμπ είναι λευκός άντρας, μεγάλης ηλικίας, χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση. Σε αυτήν την κατηγορία ψηφοφόρων ο Τραμπ κατατρόπωσε την αντίπαλό του στις εκλογές του 2016.

Ας δούμε όμως και επιπλέον στοιχεία:

 

 

Εδώ γίνεται φανερό ότι ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ mentality είχε κανείς, τόσο πιο πιθανό ήταν να ψηφίσει Τραμπ (98%!!) και αντιστρόφως ΟΣΟ ΠΙΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ιδεολογικά ήταν κανείς τόσο πιο πιθανό ήταν να ψηφίσει Κλίντον.

 

 

 

Από τον ανωτέρω πίνακα γίνεται φανερό ότι ΟΣΟ ΠΙΟ θρησκευόμενος ήταν ένας ψηφοφόρος, τόσο ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ήταν να ψηφίσει Τραμπ. Μεταξύ όσων πήγαιναν στην εκκλησία ή σε θρησκευτικές συνάξεις κτλ μια φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά, ο Τραμπ έλαβε το 58% των προτιμήσεων έναντι 36% της Κλίντον, κάτι το οποίο αντιστρέφεται στην κατηγορία όσων πηγαίνουν σπάνια ή ποτέ, όπου τα ποσοστά γίνονταν 57% έναντι 36% υπέρ της Κλίντον.

 

 

 

 

Εδώ βλέπουμε ότι ο Τραμπ σάρωσε στις αγροτικές, ημι-αστικές περιοχές και ρπροάστια από όπου προερχόταν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του το 2016. Στον επόμενο πίνακα γίνεται εμφανές ότι όσοι ΔΕΝ ψήφισαν ανήκαν κυρίως στις νεότερες ηλικίες 18 έως 29 ετών (το 33% όσων δεν ψήφισαν και μόλις το 13% όσων ψήφισαν) και το αντίστροφο συνέβη στις ηλικίες άνω των 65+, ένας συνδυασμός που ευνόησε τον Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές.

 

 

 

Τέλος στον ανωτέρω πίνακα παρατηρούμε ότι όσο πιο άσχημη άποψη είχε κάποιος για τα προσωπικά οικονομικά του, όσο πιο απαισιόδοξος ήταν για την οικονομία γενικά, όσο πιο πολύ πίστευε ότι η «ζωή σήμερα είναι χειρότερη από ότι πριν 50 χρόνια» (αυτό μου θυμίζει στην Ελλάδα το γνωστό «πριν 50 χρόνια κοιμόμασταν με ανοικτά τα παράθυρα και τις πόρτες, βρε φιλάρα και όλα ήταν τέλεια, χάλια είναι σήμερα») και όσο πιο πολύ πιστεύει ότι οι μειονότητες (πχ μαύροι) έχουν αρκετές ανάγκες για υπηρεσίες από το κράτος, ΤΟΣΟ πιο πιθανό ήταν να ψηφίσει Τραμπ ή τέλος όπως αναφέρει η έρευνα Voter Study Group συγκεκριμένα ότι Trump supporters were also quite likely to agree that “when women demand equality these days, they are actually seeking special favors.” They endorsed that view ...... by a whopping 61 percent compared to 14 percent among Clinton supporters in the general election!!! Απίστευτο!

Από όλα τα ανωτέρω γίνεται φανερό ότι ο μέσος ψηφοφόρος του Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές του 2016 ήταν λευκός άντρας, χωρίς βασικά πτυχίο πανεπιστημίου, εξαιρετικά συντηρητικός σε όλες του τις απόψεις, αρκετά θρησκευόμενος, με αρνητική άποψη για τη σύγχρονη κοινωνία, κάτοικος κυρίως αγροτικών περιοχών ή προαστίων και μεγάλος σε ηλικία που όμως ψηφίζει και ΔΕΝ «χάνει» την ψήφο του ή ΔΕΝ αδιαφορεί, όπως οι νεολαίοι οι οποίοι (τουλάχιστον στις εκλογές του 2016) δεν είχαν ενδιαφερθεί να ψηφίσουν μαζικά σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση!

 

 

 

ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο

 

http://www.orthologikos.gr/2016-08-22-21-59-50/53-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1.html

 

 

Comments powered by CComment

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s